USAs rolle i El Salvador

Mellom-Amerika er USAs bakgård. Siden forrige århundre har dette fått sitt utrykk i nære økonomiske og militære forbindelser.

image.php?id=358Etter revolusjonen på Cuba i 1959 ble USA skremt av den økende revolusjonære stemningen i regionen, og styrket derfor militære regimer som El Salvador.

Medlemmer i ORDEN, en terror-og etterretningsorganisasjon som bekjempet opprør fra bøndene, ble trent av nordamerikanske elitesoldater og CIA. ORDEN utgjorde grunnlaget for de fryktede dødsskvadronene som var ansvarlig for tusenvis av politiske mord på 80-tallet.

I 1980 vant Ronald Reagan presidentvalget i USA. Reagan gav de militære og høyresiden økonomisk og politisk støtte til å slå ned geriljabevegelsens opprør mot myndighetene.

De økonomiske og de miliære overføringene fra USA økte kraftig utover 1980-tallet. Over en tiårsperiode mottok regjeringa i El Salvador tre milliarder dollar i økonomisk bistand. Den militære støtta utgjorde 5 milliarder dollar. I tillegg fikk flere tusen soldater fra regjeringshæren opplæring i USA.

I dag er USA fortsatt tydelig tilstede i landet gjennom økonomisk bistand til ulike prosjekter. Samtidig støtter nordamerikanerne den sittende regjeringen og dens nyliberalistiske politikk.